Překladač/Translator

pondělí 23. června 2014

Pistácie


Každý z nás určitě někdy ochutnal malý,zelený,  ve slupce "zavřený"oříšek, který nese název PISTÁCIE.

Někomu tento druh ořechu moc nechutná, někdo si na něm libuje, stejně tak i já! :-)


Pojďme si přečíst článek o tom, jak zázračná taková pistácie může být.











Pistácie se jinak nazývá ŘEČÍK, pokud se bavíme o oříšku pistáciovém, jeho celý název zní ŘEČNÍK PISTÁCIOVÝ neboli PISTÁCIE PRAVÁ.



Pistácie pravá je malý strom, jehož původní oblastí je Středozemní Asie a Blízký Východ.
Pěstuje se právě pro výše zmiňované oříšky, které nesou název Pistácie.
Plodem je peckovice s dužnatou slupkou.






OŘÍŠKY PISTÁCIE

Tyto oříšky jsou ve světě docela oblíbené. Obsahují spoustu vitamínů, které náš organismus doslova vyhledává a neustále potřebuje. Pistácie jsou jeho velkým zásobitelem. Obsahují vitamíny skupiny A, B a E. Dále jsou pistácie bohaté na vápník, fosfor, ale hlavně na ŽELEZO! 

Už kdysi dávno mi říkávala prababička: "Pamatuj ovečko, když ti pochybí železo, najdi ho v pistácii" :-) .... A byla to pravda! Říká se, že tento druh oříšku je jeho zdrojem.

Pistácie jsou výborným lékem na zhoršenou krvetvorbu, působí proti některým typům rakovinám, fungují jako obranyschopnost. Jsou velice vhodné při revmatismu. 

Kromě vysokému obsahu vitamínů mají skvělou chuť. Jejich chuť je velice rozsáhlá. Můžeme si zakoupit pistáciovou zmrzlinu, dokonce existuje i salám s názvem MORTADELLA, kde je pistácie obsažena.

Pistácii můžeme použít jako barvivo do různým pokrmů, nejčastěji se však konzumují v pražené podobě.

Bohužel to není levná záležitost, ale kdo nemůže odolat, pro toho je cena malou věcí! 

.... a závěrem tip pro všechny, kteří rádi nabírají svalovou hmotu: PISTÁCIOVÉ OŘÍŠKY JSOU SKVĚLÝM POMOCNÍKEM, JAK RYCHLEJI SVALOVOU HMOTU NABRAT! .... takže: S chutí do pistácií!! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat